Als je in Nederland een auto bezit, ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Maar hoe bereken je eigenlijk welke autoverzekering het beste bij jou past? In deze blog leggen we je uit welke mogelijkheden er zijn om jouw autoverzekering te berekenen en waar je op moet letten bij het kiezen van een verzekering. Van vergelijkingswebsites tot autoverzekering bereken tools, lees snel verder!

Vergelijkingswebsites

Een van de meest gebruikte manieren om een autoverzekering te berekenen is via vergelijkingswebsites. Verzekeraars bieden hier hun premies aan, waarbij je zelf kunt aangeven welke dekking je wilt en welke aanvullende verzekeringen je wilt. De vergelijkingswebsites laten vervolgens zien welke verzekering het goedkoopste of beste aansluit bij jouw wensen.

Direct bij de verzekeraar

Het is ook mogelijk om rechtstreeks bij de verzekeraar een offerte op te vragen. Bij veel verzekeraars, zoals Unive, staat op de website een handige tool om de premie te berekenen. Door het invullen van een aantal vragen over jouw auto en persoonlijke gegevens krijg je een indicatie van de premie. Vaak zijn ook de voorwaarden van de verzekering op de website te vinden.

Via een tussenpersoon

Als je het prettiger vindt om persoonlijk advies te krijgen, kun je ervoor kiezen om via een tussenpersoon een autoverzekering te berekenen. Een tussenpersoon heeft vaak contacten met verschillende verzekeraars en kan je dus verschillende opties voorleggen. Ook kan een tussenpersoon de voorwaarden van de verzekeringen voor je vergelijken en je helpen bij het maken van de juiste keuze.

Let op de voorwaarden

Bij het berekenen van een autoverzekering is het belangrijk om niet alleen naar de premie te kijken, maar ook naar de voorwaarden. Zo zijn er grote verschillen tussen de dekkingen van een WA-, WA+ of allriskverzekering. Ook is het goed om te kijken naar aanvullende verzekeringen, zoals pechhulp en rechtsbijstand. Deze kunnen bij een ongeval of schade namelijk veel kosten besparen.

Hou rekening met schadevrije jaren

Tot slot is het goed om rekening te houden met je aantal schadevrije jaren. Verzekeraars bieden namelijk vaak korting op de premie als je langere tijd geen schade hebt gereden. Het kan dus interessant zijn om een autoverzekering af te sluiten bij dezelfde verzekeraar als waar je je huidige verzekering hebt lopen, zodat je je opgebouwde schadevrije jaren kunt meenemen.